Vad Magyarország avagy a somogyi sakálok6 hozzászólás

 

Na, kedves mirko vosátka és akik hiányoltak némi mozgóképes anyagot, itt van akkor néhány alkonyati sakál felvétel, egyenesen nyersen a kamerából, megvágatlanul – sajnos jó hang nélkül volt kiírva a laptopomra, de a filmben persze hallani lehet majd a szürcsölést meg a vakkantást meg az osonkodást is... 

 

Azért szerintem szívmelengetően "vadonos", nem?

Ebből a csöppnyi lessátorból forgatta őket Szabolcs. Igen az, a zsombék alatt, bal oldalt. Jó sokat kuksolt benne, míg én egy másik lesben a fekete gólyákat filmeztem tőle pár száz méterre (az sem volt rossz, réti csíkra vadásztak vagy fél méteres vízben!)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Erről eszembe jutott, hogy basszus, írom ezt a blogot, nézik is a népek szépen, de közben egy mukk nincs arról, hogy mit, kinek és miért forgatunk!

Ez egy olyan természetfilm, amit Magyarországról csak ritkán nyílik alkalma magyar filmesnek készítenie, egészen egyszerűen azért, mert tömérdek pénzbe kerül - pedig a szarvasok és a gólyák nem is kapnak sztárgázsit.

Így talán nem is meglepő, hogy a film külföldi televíziók megrendelésére készül. Ők bíztak meg bennünket, hogy forgassunk egy nagy filmet kis országunkról. Sőt, igazából egy darabig úgy tűnt, hogy bár a fél világ látni fogja egy dunántúli réti sas pár és fészekaljuk kalandjait a Kárpát-medencében, de a magyar nézőkhöz ez a film nem fog eljutni...

Jó mi? Pedig hű de lelkes producerként sokat kilincseltem idehaza. De úgy tűnik van remény, egy hazai tévé a Duna TV, segít, valószínűleg ott is lesz látható a film.

...Igen, igen, tudjuk, hogy szerencsések vagyunk, hogy megcsinálhatjuk ezt a filmet, ráadásul két évünk van rá, de borzasztóan érezzük is a feladat súlyát.... sok film van uygan a hátunk mögött, de azért nem egyszer, főleg egy-egy durván kudarcos nap után, fel szokott bennünk merülni, vagyunk-e elég jók ehhez?? Nagy a felelősség, kábé tíz évente adatik egy ilyen lehetőség, legutóbb az ezredforduló tájékán forgatott az osztrák ORF egy nagy egyórás magyar témájú filmet a pusztáról. Az elég bika lett.

Persze az első nagy dilemma az volt, hogy egyáltalán miről szóljon a film?

Bármily kicsi területről is van szó, azért elég sokszínű. Mi legyen benne? A kiskunsági homokdűnék hogy férnek meg mondjuk a Bodrogköz mocsárvilágával vagy a zempléni rengeteggel…? Kellett egy koncepció, nem vitás.

Hát vessünk egy pillantást a térképre… Kárpát-medence.

Medence, víz.

Szóljon a film a hazai vizes élőhelyekről!

Húha, ez baromi minisztériumosan hangzik, de valójában gondoljunk bele, mennyi drámát (árvíz, kiszáradás...), és mennyi szépséget (Gemenc, Balaton, Tisza...) rejtenek ezek a helyek!

Ha sikerül két karizmatikus főszereplő, a rétis sas és a vidra szemével bemutatnunk ezt a világot akkor talán izgalmas filmet kapunk…  Ezért fájó szívvel kihagytunk néhány szívemhez igazán közel álló tájat, a Zemplént, a Börzsönyt, az Őrséget hogy néhányat említsek.

A feladat így is hatalmas és az ember próbál alázattal közelíteni a témához. A természet ugyanis pillanatok alatt kegyetlen tréfát tud a természetfilmessel űzni. Pedig olyan jól hangzik: a rétis sas és a vidra szemével  - de mégis hogyan? Ezt kellett kitalálni, ami az egyszerűbb feladat, nagyobb pedig megvalósítani, ami nem mindig sikerül, sőt...

Pedig mi aztán minden perverzióban benne vagyunk, ha kell rothadt halat cipelünk, harcsákkal éjszakázunk, ilyesmik. De mégis, olyan, de olyan könnyű elcsúszni…  

Erről szól majd a következő bejegyzés, a szarvasbőgés kapcsán...

Ja. Még valami. Nincs még magyar címe a filmnek!! Angolul  egyszerűen Wild Hungary, németül Wildes Ungarn, de magyarul picit érdekesen hagzik a Vad Magyarország…. bár kezdjük megszokni.  

Valakinek jobb ötlet?

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://termeszetfilm.blog.hu/api/trackback/id/tr21405891

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Eula 2009.09.28. 12:13:49

Esetleg Vadvilág Magyarországon?

zozocam · http://termeszetfilm.blog.hu/ 2009.09.29. 09:03:33

Köszi ezt a pár ötletet, ezekkel én is eljátszottam már, az az igazság.
A magyar vadonnal az a baj, már amennyire baj, hogy kollegáim csinálnak Pannon Vadon címmel egy sorozatot, hasonlóan Magyarországról. Szóval az eléggé hajazna arra a címre, keverhető lenne, amit azt hiszem egyikünk sem szeretne.
Igazából egy olyan cím lenne az igazi, ami nem annyira személytelen és általános mint pl. a Vad Magyarország, ami utal a történetre is. De majd jön, lefogadom, meg aztán rakok fel még videókat sorban és majd meglátjuk.
Egyelőre a munkacím Vad Magyarország.
Kösz hogy bekukkantottatok a blogba!
Z.

sitkeiszabi · http://siti.blog.hu 2009.09.29. 19:08:20

Sőt van egy Budapesti Vadon c. film is... :D

Übüpapa 2009.10.04. 18:35:11

Vadvízország - ez mintha már lett volna valamikor. Toportyánok nyomában, Vízivadon,
Vadvizek vadjai, Magyarország vizi vadjai, ...vizeinek vadjai
Öööööö....
Hol laknak a vízimanók?
Szelíd vizek vadjai,
Vadvizek szelíd vadjai,
süti beállítások módosítása