Megannyi gebasz, avagy kémek a sasfészekben2 hozzászólás

Van az úgy, hogy az ember egy évet is gyúr egy képre. Megfigyel, előkészül. Aztán reménykedve vár, pl. ha a sasok családi életét szeretné lekapni. Nem egyszerű mutatvány, mivel az zömmel húsz méteres tölgyfákra rakott óriási fészkek mélyén zajlik. De hogy kerüljön a távirányítható HD kamera a fészek közelébe?? Már tavaly nekifutottunk Szabolccsal, de vissza is pattantunk. Némi előkészületet igényel a művelet, jöttünk rá, úgy majd 12 hónapnyit...

Segítőnk, Horváth Zoli, a sasok életének beható tudója és nem mellesleg, aki képes efajta fák lombkoronaszintjébe mókus módjára lazán feljutni, már tavaly kirakott egy dobozt. Benne egy optikát imitáló félbevágott ásványvizes műanyagpalackot, szóval idejük volt a sasoknak megszokni bőven. Már csak azért kellett imádkozni, hogy legyen költés a fészekben...

Lett...

 

De nem volt könnyű, hiába a hosszú rákészülés...

Mikor a fiókák akkorák lettek, hogy a szülők már huzamosabb ideig nem tértek vissza a fészekhez, akkor léptünk színre ismét. "Csak" ki kellett cserélni a palackot a kamerára... persze mindezt húsz méter magason, egy kézzel egyensúlyozva. Mi lentről szurkoltunk Zolinak. Persze, persze Murphy törvényei azért működtek:

Lódarázs fészek a dobozban... A doboz alja úgy megdagadt hogy a kamerarögzítő csavar nem ment át rajta... Kontakt hibás lett a kábel, kép csak időnként érkezett... Az egy év alatt benőtt egy bitang nagy ág a kamera és a fészek közé... Még sorolhatnám.

De végül is meglett - és ráadásul a sasok sem vettek túl sok mindent észre a műveletből.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://termeszetfilm.blog.hu/api/trackback/id/tr321985742

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

sitkeiszabi · http://siti.blog.hu 2010.05.14. 12:55:09

Minden elismerésem a türelemhez! Meg a felvétehez is természetesen!

mirko vosátka · http://vosatka.blog.hu 2010.05.19. 00:20:12

gyönyörű állatok, gratula!

az viszont furdalja az oldalamat, hogy hogyan sikerült egy olyan tényezőt kiiktatni, mint egy lódarázsfészek? :D

meg a benőtt ág. ha levágjátok az ágat, azt elvileg észreveszik a sasok, nem?
süti beállítások módosítása