Decemberi teknősszólj hozzá

 

December első napja, és ez a hüllő még itt cammog. Szabolcs botlott belé, amikor elment pisilni a lábodi erdőben. Épp kifelé igyekezett (a teknős) egy erdei pocsolyából a nagy, lehalászott tavak felé. 

Már hónapok óta azon rimánkodtam, hogy mindenképp le kellene filmezni, ahogy egy mocsári teknős elvermeli magát télire. Végül is filmünkben ő „B” karakter, azaz nem főszereplő, de azért elég sokszor felbukkan.

 

Elsőre persze ez is annyira könnyen hangzott, mint az összes többi elképzelésünk, de aztán megint jöttek a triviális kérdések.

Hol is találunk teknőst késő ősszel? Meg egyébként is hol és mégis hogyan töltik a telet…?

A wikipedia szerint a parti fövenyben, Magyarország egyik legnagyobb tudású teknős szakértője szerint viszont a tófenékben, akár víz alatt.

Én neki hiszek. "Vesznek egy nagy lélegzetet, aztán tavaszig visszatartják" – hangzott a telefonban a kissé leegyszerűsített magyarázat. Persze ez ennél jóval bonyolultabb, de például az is a mederben áttelelést igazolja, hogy Somogyban a vidrák a jég alól kikapják az iszapban hibernálódott teknősöket. Ez egyébként meglehetősen szokatlan viselkedés a helyi vidráktól, máshonnét ugyanis ezt nemigen írták le.

Na szóval, mocsári teknős barátunkat vagy órákon át követtük, ahogy a megfelelő helyet kereste úgy kábé fél kilométer per órás sebességgel. Idő volt élességet állítani, bőven... Hiába, azért ha nem is fagyott, az öt fok azért megviselte a hidegvérű páncélost. 

Reméljük, épségben túléli a telet! 

Ezzel - hacsak nem lesz valami extra breaking news - a blog idénre bezár. A forgatásból mindazonáltal még majd' egy év hátra van és megpróbálunk a mostaninál jóval sűrűbben jelentkezni a magyar vadonból. Alig várjuk mit hoz a jövő év, hogy szerkeszti át a forgatókönyvünket természet megint, mint idén annyiszor.

 

Ezzel, teknősünk nevében is, mindenkinek Boldog Új Évet kívánunk! 

És különösen nagy-nagy köszönet rengeteg lelkes segítőnknek Belső-Somogytól a Felső-Tiszáig!! Nélkülük lehetetlen lett volna a megfelelő időben a megfelelő helyen lenni - ami a természetfilmezés alaptézise. 

És ahogy egykori főnökszerűségem mondta a Scandinature Films-nél: tartsátok sárosan a bakancsot - 2010-ben is!

Rajtunk nem fog múlni...

A bejegyzés trackback címe:

https://termeszetfilm.blog.hu/api/trackback/id/tr451589351

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása