Zsűrizekszólj hozzá

Hát igazából ez a poszt a Turkish Airlines-nak köszönhetően született meg, mert lerobbant a gépük Isztanbulban és nem jött ide értünk Stockholmba, hogy elvigyen Ománba körbenézni. Ezért lett egy váratlanul felszabadult estém (és sajnos egy csalódott kislányom is, de majd holnap újra nekivágunk).

Szóval most filmeket nézek még egy picit. Hivatalból. Ugyanis zsűritag lettem a Magyar Filmszemle Tudományos Film szekciójában... (húha).

Kicsit félve. De az az igazság, hogy egyszer rettenetesen kibuktam, amikor valamelyik hülye kritikus azt találta mondani, hogy ez az a kategória, amibe azok a filmek kerülnek, amelyek még dokumentumfilmnek sem jók. 

Aha. Hát nem tudom, a Discovery-t látott-e vagy a NatGeo-ról hallott-e már? Elég népszerűek (és helyenként elég tudományosak is).

Személy szerint azért fájt különösen ez "a futottak még kategória" , mert akkor már volt olyan „ismeretterjesztő” (ezt a hosszú szót leírni, uhh...) filmem, amelyet legalább annyian láttak, mint épp az adott szemle összes filmjét (játék, doku stb.) együttvéve, beleértve minden mozi és tévé vetítést. Ez nem dicsekvés, mert csak mázli, hogy olyan filmben vehettem részt, amelyet a  világ majd minden országában bemutattak, de ez már azóta kavargott bennem, hogy azért mégis, ne becsüljük már le becsült és kedves műfajomat, a "tudományos-ismeretterjesztőt"...

Ami izgatott, hogy milyen Magyarországon a szakma színvonala, kb. század annyi pénzből, mint amiből külföldön forgatnak egy-egy ilyen filmet? Igazából erre voltam kíváncsi, a teljes egy éves felhozatalra, mert amit az ember a szemlén végül láthat azért átment három ember szűrőjén (ezek közül most az egyik én vagyok), így viszont minden (nevezett filmet) láthatok. Ezért is minden filmet alaposan kijegyzetelek és igazából már alig várom a vitát zsűritársaimmal.

Lehet objetíven megítélni egy filmet, vannak filmformanyelvi szabályok (amelyeket vagy betart vagy éppenséggel időnként szándékoltan felrúg az ember valami céllal), van eredetiség, és hát persze ízlés... ez már azért valamennyire szubjektív kategória, de azért a giccs-vészjelző a legtöbb emberben egészségesen működik.

És még valami, a legfontosabb, mert tök mindegy játék, doku vagy ez a khmmm...mások szerint "futottak még kategória". Ahogy nekem tanáraim tanították, mikor kétségeim voltak egy-egy sztori kapcsán: "Zoltán, egy film az film, az film és kész". Azaz tök mindegy mi a téma, az alap: a történetmesélés, ami legalább ókor óta ugyanaz. Lehet ezt aztán cicomázni, de ha sztoriban és elbeszélésében hibádzik valami, akkor mindennek lőttek, lehet szép a kép, simogató a zene.

Na... jól felindultam, térjünk is vissza...

Örömmel jelentem, idén akadnak elég jó filmek!!

De egyelőre csak ennyit, a többit meg majd ha megvitattuk a dolgokat a zsűritársakkal, még hátra van féltucat film ma éjjelre.

És holnap meg amúgy is nekifutunk még egyszer az ománi hegyeknek...

A bejegyzés trackback címe:

https://termeszetfilm.blog.hu/api/trackback/id/tr41603271

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása